Svensk webb

Smarta hus – något för alla?

Smarta hus är någonting alla som sett Mr Robot vet vad det är. I ett av avsnitten hackar de sig in i ett smart hus, vilket leder till att det blir totalt kaos med alltifrån öronbedövande hög musik till tjutande larm med mera. Detta visar det vi redan visste om – att smarta lösningar med teknologisk hjälp är fantastiskt bra när det fungerar, men att det kan vara outhärdligt när det går fel.

Idag gör vi oss mer och mer bekväma och vi förlitar oss mer och mer på teknologiska lösningar för att klara av saker och ting i vardagen. Det var inte särskilt längesedan vi fick nöja oss med det utbud som fanns på tv eller bland hyrfilmer. Idag har vi möjligheten att se en tv-serie i mängder av säsonger på en och samma gång via streamingtjänster och det gör att vi får en helt ny upplevelse av allting.

Vad är ett smart hus?

Smarta hus är, precis som nämnt ovan, ett hus där saker och ting är sammankopplade för att på så sätt skapa ett enkelt och ”smart” hem. Som sagt så kan det dock gå illa om någonting går fel, men det är man väl redo att acceptera då det ger en så många bra saker när det fungerar.

Ett snart hus har ett styrsystem där man enkelt kan styra alla viktiga delar av hemmets skötsel med en knapptryckning. Man kan sköta både belysning, ventilation, värme, ljud, kaffemaskin, tv, hemmabiosystem med mera.

Man ställer in det på egen hand så att det passar just ens egna vanor. Vissa vill ha mysbelysning mellan 20:00 – 00:00 medan andra vill ha trevlig belysning senare på nätterna eller direkt när man kommer hem från jobbet. Oavsett hur man vill ha det med ljus, ljud, värme etcetera så är det inte svårare än att man programmerar in sitt system.