Svensk webb

Fler och fler smarta saker som lösning

Under oktober 2016 fick vi se vad som kan hända när vi tar för givet att teknologin fungerar som den ska hela tiden. Det gör den nämligen inte och det finns ständiga hot från hackers som vill överraska världen med sina kunskaper genom att hacka sig in olika system.

Vad gäller just den händelse som vi talar om ovan är det ”Mirai-attacken” vi menar och här var det på grund av att alltfler saker kopplas upp. De senaste åren har det kommit alltfler saker som kopplas upp och med det följer risken att attackerna blir både fler och mer kraftfulla.

Alla dessa saker som vi numera kopplar upp, så som klockor, dammsugare, kylskåp, tvättmaskin med mera kallas för ”IoT”, vilket står för ”Internet of Things”. I nuläget så kan man enkelt se diagram över hur det ser ut med antalet uppkopplade saker jämfört med mobiltelefoner och datorer. Vad man ser är att trenden visar att inför 2018 så står vi inför en verklighet där fler saker än mobiltelefoner och datorer är uppkopplade till internet.

Enorm revolution

Allt detta kommer att ske med hjälp av 5G-tekniken och det är en revolutionerande utveckling, trots att vi numera är vana vid att det mesta kan hända. Då det ständigt sker en utveckling inom detta fält så märker vi inte alltid av förändringarna. Detta handlar om att det går så snabbt att vi befinner oss mitt i det, vilket gör att vi bara tar teknologins framfart för given.

Tar man sig en titt och stannar upp ett tag så märker man dock snabbt att mycket av det man använder idag inte fanns tillgängligt för ett år sedan, en månad sedan, en vecka sedan eller en dag sedan. Vi förvånas därför inte över framgångarna och utvecklingen, utan vi tar den för given.