Svensk webb

Anlita personlig assistans i Göteborg

För de som fått beviljat stöd utifrån LSS är det möjligt att anlita personlig assistans för hjälp i vardagen. Detta stöd ges inte hur som helst utan det krävs noga utredning innan en sådan insats erbjuds. Det finns många alternativa stödåtgärder som kan sättas in om personen som ansöker inte bedöms ha ett vårdbehov som kräver personlig assistans. Det finns många assistansbolag i Göteborg med omnejd och att hitta rätt kan kännas tufft för den som inte har någon erfarenhet på området. Samtidigt finns en hel del hjälp att få tillgång till för den som önskar.

Gallra i utbudet

När man fått stöd i form av personlig assistans har man några olika val att göra. Å ena sidan kan man anlita ett företag inom personlig assistans i Göteborg. Detta innebär att man överlåter till någon annan att se till att allting fungerar som planerat. Rekrytering av personliga assistenter är dock någonting som inte görs utan inblandning av brukaren eller dennes talespersoner. Att ha en personlig assistent innebär att man släpper denne väldigt nära inpå livet. Skulle det inte kännas tryggt och bekvämt för den som beviljats assistans får man rekrytera en annan assistent. Här finns det inga regler avseende hur man väljer. Skulle det assistansbolag man hört av sig till inte kunna erbjuda någonting som känns rätt, har man rätt att gå till något annat företag.

Det är brukaren som köper in tjänsten och inte kommunen. Det gör att det inte finns några som helst begränsningar i form av vilka som får anlitas och gynnas. Ersättningen skall täcka alla kostnader för assistansen oavsett hur man går till väga i uppdraget. Har man inte intresse av att gå till ett befintligt assistansbolag i Göteborg kan man själv bli arbetsgivare och anställa de personliga assistenter man vill. Ytterligare vägar fins också för den som vill gå in i ett brukarkooperativ. Någonting värt att tänka på är att man då även får visst ansvar som arbetsgivare.

Det finns en rad tjänster som underlättar när man skall söka assistansbolag i Göteborg. Bland dessa finns exempelvis de som jobbar med assistansförmedling. Dessa företag tar inte ut några avgifter från brukaren och har inte heller några rättigheter att kräva ersättning om det inte blir ett avtal. Tvärtom går de igenom alla assistansföretag i Göteborg för att sortera fram de med bäst rykte och verksamhet.